Geitenfokvereniging Overijssel
Geitenfokvereniging Overijssel

Home
Over ons
Agenda
Keuringen
Verslagen
Foto's
Formulieren
Toppers
N.O.G.
Links
Contact


witte bok

Over Ons:

Geitenfokvereniging “Overijssel” is een plaatselijke vereniging van de NOG die de belangen van de NOG-leden in de provincie Overijssel behartigt. Ook mensen van buiten de provincie die zich aangetrokken voelen tot onze verenging kunnen lid worden.
De vereniging heeft als doel de fokkerij van alle door de NOG erkende rassen te ondersteunen. Dit doet zij door middel van het organiseren van keuringen, vergaderingen en andere activiteiten.

* Voorzitter: A. van Dam
* Secretaris: H.R. van 't Hoenderdaal-Wink
* Penningmeerster: A. Koekkoek
* Algemeen bestuurslid: G. Koekkoek
* Algemeen bestuurslid: T. van Dartel

De vereniging speelt een bemiddelende rol tussen individuele fokkers en de betreffende landelijke fokcommissies over zaken die voor elk specifiek ras aan de orde kunnen zijn.

U bent welkom bij Geitenfokvereniging Overijssel


Historie:
Op 28 Juni 1921 werd door veel vraag van vele Geitenfokverenigingen o.a Oldenzaal, Delden, Hengelo, Welsum, Wierden,
Rijssen, Nijverdal, Haaksbergen, Borne, Bathmen, Windesheim en Balkbrug de Bond van Geitenfokverenigingen opgericht, ook wel door velen de Overijsselse bond genoemd.


Op de vergadering van 18 Oktober 1921 in het Hotel “De Zwaan” te Raalte werd het definitieve bestuur gekozen.             
Door een wijziging in de organisatie structuur van het NOG hield de bond in 2002 op met bestaan, en is het stokje over gedragen aan de vereniging Overijssel.

De verenging telt nu ongeveer een leden aantal van 60 personen, met als leiding een enthousiast en gemotiveerd bestuur.
Hierdoor geniet fokkers, jeugdleden en donateurs van de activiteiten van de vereniging. In ons ledenbestand hebben wij fokkers van alle toegelaten geitenrassen in het Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG) Wit, Bont, Toggenburger, Nubische en het nieuwste ras de “Boergeit”.
Naast het houden van een ledenvergadering in het voorjaar en najaar, verschijnt er 2 maal in het jaar ons clubblad om zo het onderlinge contact te stimuleren.

In ons clubblaadje kun u allerlei informatie vinden over belangrijke mededelingen vanuit het NOG, de keuring agenda, fokdagen, media nieuws en er wordt elke keer een geitenhouder onder de loep genomen, die zijn verhaal verteld over zijn motivatie over zijn geliefde  hobby. Ook is er ruimte voor advertenties van de leden. Tevens proberen we ook actuele informatie vanuit de fokgroepen in ons blad te krijgen.
Ook is er natuurlijk altijd ruimte voor artikelen van de leden en hierbij geldt natuurlijk hoe meer, hoe beter.
De vereniging kan u met raad en daad bijstaan op het gebied van wettelijke voorschriften, gezondheid van de dieren en andere zaken.

Ook wordt er jaarlijks een verenigingkeuring gehouden, op deze dag wordt voor de middag de Certificaat waardige dieren gekeurd en na de  middag de niet Certificaat waardige dieren.
Door deskundige NOG keurmeesters worden deze dieren op goede en minder goede kwaliteiten en op de rasgebonden eigenschappen gekeurd.
De beste dieren worden vooraan geplaatst, uit deze dieren wordt later op de dag per ras de kampioen en res. Kampioen gekozen, uit alle deze kampioenen wordt dan weer de dagkampioen gekozen.

Aan het eind van het keuringsseisoen organiseren we altijd een bokkenkeuring met open inschrijving. Fokkers uit verschillende provicies komen naar Overijssel, om hun bok te laten keuren en op te nemen in het stamboek. Elk jaar zien we dat er steeds meer dieren aanwezig zijn. Wij als bestuur zijn hier erg blij om en organiseren dan ook met veel plezier deze keuring,

Daarnaast vinden er natuurlijk ook andere gebeurtenissen plaats, zoals excursies naar bedrijven die we met ons geiten-leven te maken hebben o.a. veevoederbedrijven en melkbedrijven.
Ook kunnen leden van onze vereniging deelnemen aan overige open keuringen in geheel Nederland.

Informatie:
De geitenfokvereniging ‘Overijssel’ is lid van de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG).
De vereniging organiseert jaarlijks een verenigingskeuring en een bokkenkeuring.
2 maal per jaar verschijnt ons clubblad.
De contributie voor actieve en ondersteunende leden bedraagt € 1per jaar.
Voor Jeugdleden bedraagt het € 10- per jaar.
Hiernaast heb je nog de verplichte afdracht aan het NOG. Dit is 3,50 euro per dier op 31 december nog de stallijst van het NOG.
Het verenigingsjaar loopt van 1 Januari tot en met 31 December.
De bankrekeningnummer van onze vereniging is NL49RABO 03271 19160 te Wijhe